• Dé GOEDKOOPSTE in Nederland & België
  • Veilig betalen
  • Op een werkdag vóór 15:00 besteld, dezelfde dag nog verzonden

Dieettips: Fabel of feit?

  • Geplaatst op
Dieettips: Fabel of feit?

Een simpel vragenlijstje, het enige wat je hoeft te doen is aangeven of de stelling een fabel is of een feit.

Van water drinken val je af.
Light frisdranken zijn goed voor de lijn.
Sporten is een goede manier om af te vallen.
Vet eten is ongezond.

Heb je de stellingen beantwoord? Dan heb je waarschijnlijk wel gezien dat het allemaal fabels zijn!

Van water drinken val je af.

Van alleen water drinken val je niet af. Punt. Vaak lees je het advies om voor het eten één of twee glazen water te drinken. Je krijgt hiervan een vol gevoel en daardoor zul je minder calorieën binnenkrijgen tijdens de maaltijd. Het is dus niet het water dat zorgt voor het effect van afvallen, maar het eten van daadwerkelijk minder calorieën. Maar er is ook een keerzijde. Doordat je minder calorieën binnenkrijgt tijdens de maaltijd, zul je sneller weer trek hebben. En hierdoor kan het gebeuren dat je meer gaat snoepen tussen de maaltijden door.

Light frisdranken zijn goed voor de lijn.

Ook dit is niet waar. Iemand die gewicht wil verliezen stapt vaak over op het drinken van light frisdranken, omdat er ‘niets’ in zit. Light frisdranken bevatten vaak de zoetstof aspartaam. Een bijwerking van aspartaam is een verhoogde eetlust. Dit is in diverse onderzoeken naar voren gekomen. Ook zorgt de zoete smaak voor het in stand houden van de zoetbehoefte. Allebei niet handig als je graag een paar pondjes kwijt wilt raken.

Sporten is een goede manier om af te vallen

Of sporten een goede manier is om gewicht te verliezen, is afhankelijk van de soort sport en de intensiteit waarmee je deze beoefent. Als je weinig of niet sport en je gaat opeens driemaal per week sporten, zal het lichaam beginnen met het aanmaken van spiermassa. Je verliest in dat geval weliswaar vetten, maar er komt spiermassa voor terug. En spiermassa is zwaarder dan vet, dus op de weegschaal zul je weinig effect zien van al je inspanningen.

Vet eten is ongezond

Tja, vet eten is ongezond. Denk daarbij aan vette happen zoals frites, snacks en mayonaise. Maar het eten van vetten is niet per definitie ongezond. Als het gaat over vetten in eten kan er onderscheid gemaakt worden tussen goede vetten (onverzadigde vetten) en verkeerde vetten (verzadigde vetten). Verzadigde vetten zorgen voor een verhoging van het cholesterol. De onverzadigde vetten daarentegen hebben een gunstige invloed op het cholesterol en zijn onder andere te vinden in olijfolie en noten.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »