• Dé GOEDKOOPSTE in Nederland & België
  • Veilig betalen
  • Op een werkdag vóór 15:00 besteld, dezelfde dag nog verzonden

Uitleg werking eiwitdieet – proteïnedieet

Met het proteïnedieet of eiwitdieet verlies je (over)gewicht terwijl je toch lekker, gevarieerd, gezond en vooral voldoende blijft eten.

Volg je een proteïnedieet of eiwitdieet dan eet je geen koolhydraten (bijvoorbeeld pasta, aardappelen, rijst, suiker, fruit). Hierdoor zal het lichaam opgeslagen vetten omzetten in energie.  Na 48-72 uur wordt een koolhydraatvrije toestand bereikt, dit wordt ketose genoemd. Op dit moment zijn de koolhydraatreserves verbruikt, en worden opgeslagen vetten gebruikt voor energievoorziening. Het eten van eiwitrijke dieetproducten stimuleert de vetverbranding, zorgt voor spiebehoud en vermindert het jojo-effect na afloop van het dieet.

Het proteïnedieet bestaat uit een aantal fases. Allereerst de zeer strikte fase. Tijdens deze fase maak je een goede start met je gewichtsverlies. Na deze fase ga je door naar de strenge fase, met als doel je streefgewicht te bereiken. Als je streefgewicht bereikt is, volgt nog 3 weken opbouwdieet.

Zeer strikte fase

Deze fase duurt maximaal 4 weken, en helpt je om een goede start te maken op weg naar je streefgewicht. Als je streefgewicht eerder bereikt wordt, kun je doorgaan naar de strenge fase.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoeveel dieetproducten je per dag moet gebruiken. Als vuistregel hierbij geldt: voor elke 20 kilo lichaamsgewicht, gebruik je 1 eiwitrijk dieetproduct per dag. Daarnaast mag je nog 1 extra product nemen als tussendoortje.

Voorbeeld: Heb je een gewicht van 80 kilo, gebruik je 80:20 = 4 dieetproducten per dag. Als je wilt mag je dit nog aanvullen met één extra tussendoortje.

De dieetproducten gebruik je bij de maaltijden: dus ontbijt, lunch en diner. Alle overige producten neem je als tussendoortjes tussen de maaltijden.

Naast de dieetproducten neem je bij lunch en diner nog een ruime portie groenten. Zetmeelrijke groenten zoals worteltjes, peulvruchten, knoflook en uien zijn niet toegestaan. Sommige groenten mag je zoveel eten als je lust, andere groenten maximaal 200 gram in totaal per dag.

Onbeperkt toegestane groenten: andijvie, asperges, aubergine, bloemkool, bleekselderij, broccoli, boerenkool, champignons, courgette, groene paprika, Chinese kool, postelein, paksoi, snijbonen, snijbiet, spitskook, savooikool, komkommer, sla, radijs, koolrabi, rabarber, raapstelen, tomaat, spruitkool, rodekool en witte kool.

Varieer met deze groenten, in soepen, stoofschotels of wokgerechten.

Beperkt toegestane groenten, Als aanvulling op deze groenten zijn er nog de groenten die je maximaal 200 gram totaal per dag mag eten. Dit zijn: gele en rode paprika, jalepeno peper, zurkel, taugé, venkel, prei, knolselderij, boontjes.

Alle groenten die niet genoemd worden mogen niet gegeten worden.

Gebruik kruiden en specerijen, gedroogd of in poedervorm, om je gerechten op smaak te brengen. Gebruik twee lepels olijfolie per dag, voor dressings of roerbakken.

Naast de maaltijden is het belangrijk om ook tussendoortjes te nemen. Misschien heb je niet voldoende aan alleen de dieetproducten als tussendoortjes. Neem dan een extra portie rauwkost of een lekkere soep.

Belangrijk is ook om tijdens de zeer strikte fase en de strenge fase een goed multivitaminen en –mineralenpreparaat te gebruiken.

Wordt het proces verstoord, bijvoorbeeld door het eten van koolhydraten of het eten van fruit, moet de koolhydraatvrije toestand opnieuw ingesteld worden. Hierdoor kan het afvallen een paar dagen stil staan of minder goed gaan.

Strenge fase

Na 4 weken wordt de overstap gemaakt naar de strenge fase. In deze fase neem je bij het avondeten 125-150 gram mager vlees of vis. Hiermee vervang je 1 dieetproduct.

Verder is deze stap hetzelfde als de zeer strikte fase.

Opbouwdieet

Het is belangrijk om na een proteïnedieet of eiwitdieet langzaam weer koolhydraten aan de maaltijden toe te voegen. Door deze geleidelijke introductie wordt gewichtstoename voorkomen.

Week 1: 1 maaltijd met koolhydraten (ontbijt), 1 keer fruit als tussendoortje

Week 2: 2 maaltijden met koolhydraten (ontbijt/lunch of ontbijt/diner)

Week 3: 3 maaltijden met koolhydraten

Onderhoudsfase

Uit onderzoek is gebleken dat het eenvoudiger is om op gewicht te blijven als minimaal eenmaal per dag een maaltijd met hoog eiwitgehalte gegeten wordt. Om deze reden raden wij aan om eenmaal per dag een proteïneproduct te nemen, bijvoorbeeld als ontbijt of tussendoortje.

Supplementen

Tijdens het proteïnedieet krijg je onvoldoende vitaminen en mineralen binnen.
Vitaminen en mineralen zijn van belang voor allerlei processen in het lichaam. Het is dan ook belangrijk om tijdens het proteïnedieet een goed multivitaminen en multimineralen preparaat te gebruiken.

Door gebruik van een goed multivitaminen en multimineralen preparaat worden tekorten aangevuld.

Door het volgen van een proteïnedieet ontstaat een tekort aan kalium. Bij een tekort aan kalium vermindert de werking van spieren en zenuwen. Gevolgen kunnen zijn spierzwakte, spierslapte, vermindering van reflexen of bij ernstige tekorten zelfs hartritmestoornissen. Ook speelt kalium een belangrijke rol bij de vochthuishouding in het lichaam.

Multivitaminen, mineralen & kalium tabeletten zijn verkrijgbaar bij drogisterijen en speciaal zaken.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »